Postanowiłam pierwszy raz w życiu upiec ciasto! Wybrałam jagodowe, ponieważ jest jednym z moich ulubionych. Ponad to już jakiś czas temu kupiłam galaretkę jagodową i pomyślałam, że warto byłoby ją w końcu do czegoś wykorzystać. Nie jestem dobra w te klocki. Potrafię przypalać dosłownie wszystko, zapominać dodawać najważniejszych składników oraz robić inne rzeczy, z których moja babcia potrafi śmiać się do łez! Jednak z tym sobie świetnie poradziłam. Przepis jest bardzo łatwy, więc osoby początkujące tak jak ja na pewno bez problemu sobie poradzą!
SKŁADNIKI:
● 4 jajka
● 1 szklanka mąki tortowej
● 3/4 szklanki cukru
● jagody, ilość według własnego uznania
● 1 saszetka galaretki jagodowej
KROK PO KROKU:
●Wsyp cukier do miski
●Dodaj jajka
●Miksuj dwie minuty
●Poczekaj chwilkę, to czas, aby cukier się trochę bardziej rozpuścił
●Miksuj do uzyskania kremowej konsystencji
●Dodawaj mąkę stopniowo przesiewając ją przez sitko oraz w tym samym czasie delikatnie, ale dokładnie mieszaj wszystko łyżką
●Dodaj jagody (jeśli chcesz, aby nie opadły na dno muszą być suche), wymieszaj łyżką
●Połóż na blachę papier do pieczenia
●Przelej masę na blachę i ją równomiernie rozprowadź
●Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Cᵒ
●Włóż blachę do piekarnika i pozostaw na ok.40min
●NIE OTWIERAJ PIEKARNIKA, bo biszkopt opadnie
●Po upływie określonego czasu otwórz piekarnik i w kilku miejscach włóż drewniany patyczek, aby sprawdzić czy biszkopt jest gotowy. Patyk musi być całkowicie suchy.
●Pozostaw biszkopt w pokojowej temperaturze do ostygnięcia
●Galaretkę zrób według przepisu na opakowaniu
●Kiedy trochę stężeje, ale będzie jeszcze zdolna do przelania nałóż ją na ostygnięty biszkopt
●Włóż gotowe ciasto do lodówki
Szczerze muszę przyznać, że ciasto, które zrobiłam jest jednym ze smaczniejszych ciast, które w życiu jadłam, a uwierzcie było ich sporo! Nie wiem czy to zasługa jagód, które tak bardzo kocham, czy mojego ukrytego talentu kucharskiego. Jednak coraz bardziej podoba mi się spędzanie czasu w kuchni. Spodziewajcie się więcej jedzenia na moim blogu!
SMACZNEGO!
Wygląda mniamuśnie. Ostatnio zabieram się do jakiegoś wege wypieku, ale chyba jeszcze długo nie zawitam w kuchni w tym celu lol
OdpowiedzUsuńnarobiłaś mi smaka!
OdpowiedzUsuńYuum it looks soo good!
OdpowiedzUsuńthefancycats.blogspot.com
ulala, ale mi narobiłaś smaka:) apetycznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńAle pysznie wygląda<3
OdpowiedzUsuńOh my Gooood, it looks delicious! x
OdpowiedzUsuńhttp://cocomademedothis.blogspot.pt/
Snapchat - anacvieira.blog
Yummy it looks really good ! ;) xoxo
OdpowiedzUsuńhttp://notanotherbrickinthewall99.blogspot.fr/
Zapisuję przepis w zakładkach! :)
OdpowiedzUsuńThank you!
OdpowiedzUsuńIt looks absolutelly delicious!
xo,
priceless-ambition.blogspot.pt
brzmi i wygląda smacznie! chętnie sprawdzę Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńJasne, że się pochwalę! :) chyba, że mi nie wyjdzie :D
Usuńjadłabym :D
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie!!!
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie i tak pewnie smakuje :)
OdpowiedzUsuńWoW jak smacznie wygląda :) Może zrobię :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny :)
Zapraszam:
http://sweetsunny123.blogspot.com
Kurczę- wyszło Ci świetnie <3.
OdpowiedzUsuńmarysia-k
pyycha! :)
OdpowiedzUsuńeunikovakinga.blogspot.com
chyba jutro zrobię sobie biszkopt, takie smaka mi narobiłaś!:D
OdpowiedzUsuńSandicious
Smakowity! Ja wczoraj piekłam aż 4 ciasta na mamy imieniny a dziś będę się nimi delektować :-D
OdpowiedzUsuńTak się obawiałam go, a na prawdę wychodzi mega na pazurach ;-) i o dziwo najfajniej komponuje się z tym niebieskim jeansowym z numerem 013 :-D
wygląda przepysznie i pewnie jeszcze lepie smakuje :)
OdpowiedzUsuńMniam , musze wypróbować go :))
OdpowiedzUsuńKlikniesz w linki w nowym poście będę wdzięczna ;)
Z chęcią zjadłabym kawałek :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :) Lepiej się już czujesz?
OdpowiedzUsuńTo smutne, że takie piękne osoby zmagają się z takimi problemami ;c Mam koleżankę, która jest modelką, dziennikarką i wszystkim na raz - człowiek orkiestra. Jeździ po Polsce, tu na sesję, to pracować w TVN-ie, to jeszcze po coś. A jest w głębokiej depresji. Nie powinno tak być. Trzymam za Ciebie kciuki, mam nadzieję, że będzie lepiej. Jeśli będziesz chciała, pisz do mnie na maila.
UsuńPyszności! :P Pozdrawiam, melodylaniella.blogspot.com
OdpowiedzUsuńCzuję się przekupiona, za taki kawałek ciasta wiele bym zrobiła! Same pyszności, szczególnie , że ja uwielbiam galaretkę w ciastach. :)
OdpowiedzUsuńwygląda niczym z kuchni Master Chef'a :) Serio. :)
OdpowiedzUsuń